ÉDESÍTŐSZEREKRŐL

Korunkra jellemző felgyorsult életvitel nem kedvez az egészséges táplálkozásnak. Általánossá vált a magas kalória és energia tartalmú élelmiszerek fogyasztása. A hazai étkezési szokásokat különösen jellemzi a táplálék eltúlzott mennyiségének, és csekély táperejének elszomorító kombinációja.

A túlzott cukorbevitel indokolatlanul megterheli a szervezetet, elhízást, magas vérnyomást, kedvezőtlen esetben cukorbetegséget okozhat. A dietetikusok véleményét támasztja alá a témával kapcsolatban végzett kutatások és felmérések sora az utóbbi bő másfél évtizedben.

Cukormentes élelmiszerek viszonylag régóta megtalálhatók az áruházak polcain. Sokan fogyasztják szükségből, orvosi utasításra, mások egyéni elhatározás alapján, tudatos döntést hozva. Előnyük abban áll, hogy az édes ízt adó természetes vagy mesterséges édesítőszerek lassabban, vagy egyáltalán nem emelik meg a vércukorszintet.

Mivel a cukorhelyettesítők édesítő ereje a többszöröse, akár többszázszorosa is lehet a cukor édesítőerejéhez mérve, így csekély mennyiség is elegendő ugyanahhoz az ízérzethez. Tovább fokozható az íz intenzitás többféle édesítőszer kombinált használatával. Így összetett ízprofil, egymást erősítő, stabil ízhatás érhető el, ugyanakkor kiküszöbölhető, de legalábbis csökkenthető egyes édesítőszerek nem kívánatos mellékíz érzete is.

Cégünk által használt édesítőszerekről:

Szükséges megemlíteni, hogy a mesterséges édesítőszereket felhasználásuk kezdetétől kíséri egészségkárosító hatásukról szóló híresztelések. A tudomány jelenlegi állása szerint kétséget kizáróan nem sikerült bizonyítani ezek tényszerűségét, ezzel szemben a cukorfogyasztás kedvezőtlen egészségügyi hatásairól egyre több információ lát napvilágot.